Кулинарски грешки што ги прават и експерти во кујна (ги менуваат вкусот и текстурата)

Го варите пилешкото на многу висока температура и го заборавате брашното кога пржите со презла.

kulinarski-greshki-shto-gi-pravat-i-eksperti-vo-kujna-gi-menuvaat-vkusot-i-teksturata-01.jpg

Постојат некои мали кулинарски грешки кои можат да направат голема разлика во вкусот и текстурата на храната.

Неретко ова се грешки што ги прават и луѓе кои се навистина искусни во кујна.

На кои грешки треба да обрнете внимание?

Го готвите пилешкото на многу висока температура

Кога го печете пилешкото месо, потребна е повисока температура, односно над 160 степени Целзиусови.

Но, кога го варите, водата не треба постојано да врие бидејќи месото може да се превари и да биде тегаво.

Откако водата ќе зоврие, треба да ја намалите ринглата за температурата да се спушти до кај 80 степени. Односно, водата не треба да врие.

Притоа, не треба целосно да го покриете тенџерето.

kulinarski-greshki-shto-gi-pravat-i-eksperti-vo-kujna-gi-menuvaat-vkusot-i-teksturata-02.jpg

Готвите мали парчиња зеленчук и пилешко одеднаш

Кога зеленчукот е исечен поситно, ќе се зготви многу побрзо од месото.

Па, ако ставате помали парчиња зеленчук, најдобро е прво да ги приготвите одвоено, па кога и месото и зеленчукот ќе бидат при крај, да ги ставите во иста тава за да се допечат заедно.

На овој начин зеленчукот нема да изгори, а месото ќе ги впие вкусовите од него.

kulinarski-greshki-shto-gi-pravat-i-eksperti-vo-kujna-gi-menuvaat-vkusot-i-teksturata-03.jpg

Кога правите пире ставате нестопен путер

Ако ставате путер во пирето, немојте да го ставате додека е стврднат бидејќи нема да се измеша добро.

Најдобро е да го стопите путерот, па со мешање да го додадете во пирето.

kulinarski-greshki-shto-gi-pravat-i-eksperti-vo-kujna-gi-menuvaat-vkusot-i-teksturata-04.jpg

Често ја превртувате рибата

Кога пржите риба, избегнувајте да ја превртувате многупати.

Поради текстурата, со честото превртување парчињата ќе се распаднат.

Најдобро е да почекате да се испржи од едната страна, па потоа целосно да се испржи од другата.

kulinarski-greshki-shto-gi-pravat-i-eksperti-vo-kujna-gi-menuvaat-vkusot-i-teksturata-05.jpg

Не ја загревате тавата пред готвење

Кога пржите нешто, важно е малку да ја загреете тавата, а потоа и маслото.

Ако ја ставите храната во студено масло, таа само ќе ги впие маснотиите, а и поголеми се шансите да се залепи за тавата.

kulinarski-greshki-shto-gi-pravat-i-eksperti-vo-kujna-gi-menuvaat-vkusot-i-teksturata-06.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

Кулинарски трикови за кои дури и искусните домаќинки ќе бидат благодарни Дали знаете како можете да го столчите црниот бибер ако немате мелница, или како...
Кулинарски грешки поради кои не ви успеваат ни едноставните рецепти Ако палачинките ви излегуваат тегави, тогаш најверојатно многу го матите тестото...
10 кулинарски совети за оние кои не сакаат да поминуваат време во кујната Ако готвењето не ви е задоволство и не сакате да поминувате многу време во кујна...
Професионални готвачи откриваат која е „тајната“ состојка што ја користат во скоро секое јадење Кафе во чоколадни торти, паста од домати во сосови за месо… Кои се тајните состо...
12 кујнски алатки и трикови од Французите, кои ќе им послужат на сите домаќини и домаќинки Француската кујна е една од најпрочуените во светот, а жителите нa оваа држава с...
8 трикови како да ги навикнете децата на здрава храна (без тантруми и плачење) Не ги наградувајте со грицки и слатки, но немојте ни да им ги забраните – како н...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg